Cum alegi un parfum pentru cadou?
Să alegi un parfum este de cele mai multe ori destul de dificil, dat fiind caracterul personal destul de puternic al destinatarului. Alegerea unui parfum poate fi un succes deosebit, te transformă într-un adevărat zeu, într-un iubit sau amant perfect. Sau, dacă parfumul nu va plăcea, atunci va fi o adevărată catastrofă.
Dacă vreți să faceți un cadou, bănuiți probabil că a dărui un parfum nu este deloc la fel cu a dărui unui adolsescent un laptop sau o tabletă. Deși nici acestea din urmă nu sunt tocmai ușor de dăruit, dar au oricum o șansă mai mare de reușită.
→ Parfumuri surprinzatoare pentru femei
Alegerea unui parfum, ne îngăduim să credem, ar trebui să se facă nu pentru că noi am crede că acela este cel pe care și-l dorește. Ci pentru că vrem să transmitem ceva. Să transmitem un ideal, pentru că dacă nu cunoaștem foarte bine persoana căruia îi dăruim parfumul, consecințele pot fi dramatice. Tocmai de aceea un parfum ar trebui să fie un mesager. Știți cum e, un miros urât, neplăcut, rămâne în memorie ca un moment dezagreabil, pe când faptul că la timpul respectiv ai avut un sacou vechi, asta poate avea o explicație, poate fi trecut cu vederea și se uită.
→ Parfumuri suprinzatoare pentru bărbați
Alegeri parfumate, sigure și eterne
Cei mai mulți bărbați, ca să fie siguri că nu o dau în bară, atunci când cumpără un parfum aleg ceva clasic. Ceva ce cred ei că este sigur. Un Chanel 5, Nina Ricci sau Tresor de la Lancome. Dacă este considerat un parfum ca un cadou prețios, atunci ideal ar fi să se remarce printr-un ambalaj deosebit. Sau să transmită o idee nemaipomenită.
În general, cadourile scumpe constituie cadouri de protocol. Balsamuri și uleiuri parfumate se dăruiau în semn de respect încă din cele mai vechi timpuri. Între monarhi se obișnuia să se facă asemenea daruri, sau se trimiteau prin soli. Amintim soliile și vizitele de la nivel de stat. În vara lui 2018, de exemplu, când Donald Trump a venit în Anglia și s-a întâlnit cu Theresa May, președintele american a primit de la aceasta un parfum drept cadou.
Un eveniment deosebit s-a produs în 2011 când Lituania și-a lansat ca brand de țară un parfum, respectiv colecția Kvapas. Lituania a ales această modalitate tocmai în ideea de afi ceva deosebit. Esența parfumului lituanian, un amestec inedit de santal, cedru și mosc, căruia i s-a insuflat și o notă de lemn de foc, a fost creată de casa franceză de parfumuri Galimard. Parfumul a fost dăruit într-o festivitate specială și tuturor ambasadorilor la Vilnius. Mai mult, ministerul de externe a trimis soldaților săi din Afganistan flacoane care să le amintească de țară.
Parfumul este așadar, fie ceva personal, plin de emoție și trăiri, fie un mesager. Totuși, cele mai multe păreri converg în recomandarea de a nu dărui parfumuri decât celor pe care îi cunoașteți foarte bine. Altfel efectul ar putea fi diametral opus. Despre acest subiect se discută intens și pe forumuri, ca de exemplu cel de la Fragrantica.
Asocierea parfumurilor cu caracterele
Și totuși, dacă vă încumetați să faceți cadouri drept parfumuri, vă sugerăm să țineți cont de câteva sugestii. Sunt recomandări general valabile despre modul în care ființa umană asociază mirosul, parfumul cu personalitatea fecăruia.
- Unei persoane tinere să-i dăruiți un parfum cu note discrete de flori, citrice.
- Persoanelor sportive li se potrivesc cel mai bine mirosurile de iarbă, fân, sevă și frunze.
- Persoanelor cu caractere puternice le-ați putea oferi parfumuri cu note distinctive care să le sugereze persoanlitatea. Desigur, sunt doar idei generale, dar parfumurile ar putea avea notă de tabac, piele, lemn.
- O persoană visătoare preferă de cele mai multe ori parfumurui cu miros de flori de vară, de câmp, mirosul de lavandă…
- Persoanelor sociabile li se potrivesc parfumuri simple, lemn de pădure, flori de câmp sau mirosul de pădure întunecată.
- Conservatorii sunt asociați cu note de parfum elegant și sobru, rafinat, în general parfumuri floral-aldehidice.
- Senzualii și în general caracterele fermecătoare se asociază cu mirosuri dulci, liliac, trandafiri.
- Persoanele amatoare de viață de noapte, petrecărețe și mari amatoare de cluburi, de exemplu, se pot asocia mai ușor cu fructe tropicale, cu mosc sau mirodenii.
- Am putea spune că roșcatele au nevoie de parfumuri dulci, senzuale și picante, în timp ce brunetele se asociază cu notele orientale. Cum blondelor le-ar trebui parfumuri cu mirosuri diafane, lăcrămioare, iasomie și violete…
Desigur că asocierile ar putea continua. Cam pentru fiecare tip de personalitate există un corespondent în parfum. Așa cum pentru fiecare moment al anului s-ar putea face o sugestie.→ Mai citește și „Cum alegem un parfum care să ni se potrivească”