Skip to main content
Transport GRATUIT la comenzi de peste 135 RON

Parfumul de trandafir. Eliminarea durerilor

Publicat în
septembrie 7, 2019

Un parfum de trandafiri are asupra corpului efecte calmante. Este poate cea mai veche aplicație a acestei plante. Trandafirul, cultivat și cunoscut în lume în peste 200 de specii și zeci de mii de soiuri, este un arbust originar din regiunile de climă continentală-subtropicală ale emisferei nordice.

Cuprins articol:

  1. Parfumul de trandafir și geraniolul
  2. Efecte medicinale ale trandafirului
  3. Aromoterapia, masajul și eliminarea durerilor
  4. Industria parfumurilor naturale în declin
  5. Întrebare esențială: sinteza devine naturală?

Parfumul de trandafir și geraniolul

Cea mai simplă utilizare a plantei a fost apa parfumată. Un parfum de trandafir „fabricat” încă din cele mai vechi timpuri este simpla scufundare a petalelor în apă. O utilizare simplistă. Dar dincolo de mirosul florii, de-a lungul timpului s-au adunat informații despre efecte și metode de a „fura” binele oferit de „rosa damascena”.

Lettre Noir; apă de parfum de trandafir de la JFenzi

Mai mult, medicina contemporană a reușit să înțeleagă de unde vine farmecul și mirosul de roze. Chimiștii au „desfăcut în bucăți” elementele componente ale petalelor de trandafir și au izolat geraniolul. Aceasta este substanța de bază a esenței de trandafir, a uleiului, a parfumului.

Din momentul în care a fost identificat geraniolul a apărut dilema: parfum natural sau sintetic? Ce să folosim, uleiul esențial de trandafir obținut dintr-o distilerie clasică sau cel furnizat de chimia de sinteză?

→ Vezi Parfumul natural vs sintetic. Moneda cu două fețe 

Cel mai probabil este că organismului uman îi este indiferent de unde vine substanța. Adică dacă la o inhalație de arome de trandafir avem nevoie de geraniol, atunci asta trebuie. Indiferent dacă vine de la o fabrică din Germania sau de la o petală de Rosa Damascena. De la o plantație de trandafiri din Bulgaria sau distilerie tradițională din India, efectul ar trebui să fie același.

parfum trandafir
Parfum de trandafir de la JFenzi

Efecte medicinale ale trandafirului

Despre acțiunea terapeutică a trandafirului, dincolo de a mirosi un parfum bun și a ne liniști, există numeroase surse de informare. Desigur că nu toate sunt veritabile, dar articolul din Ziarul Lumina este unul credibil. Chiar dacă face referire la tehnici așa numite băbești. În principiu, este vorba de efecte cicatrizante, reduceri de dureri și stări de anxietate, stări virale ș.a.

Petalele de trandafir sunt materia primă. Apoi acestea ajung să fie utilizate sub formă de parfum, apă de parfum, ulei esențial sau ceai. Folosirea naturalului este însă din ce în ce mai scumpă, așadar se încearcă migrarea spre chimia de sinteză.

Eliminarea materiilor prime naturale nu se face însă la întâmplare. O echipă de canadieni a publicat recent un studiu despre geraniol. Materialul a fost publicat în Revista canadiană de fiziologie și farmacie. Concluziile sunt așa cum intuiau medicii și aromoterapeuții. Geraniolul determină o reducere a durerilor și a stărilor de stres, a depresiilor. Rețineți, s-a folosit geraniol, una dintre componentele de bază ale uleiului esențial de trandafir. Am putea spune că de fapt e vorba de parfum de trandafir sintetic.

Așadar, de data aceasta vorbind la modul comercial, un parfum de trandafiri cu materie primă sintetică are toate șansele să fie la fel de bun cu unul la care s-au folosit petale de floare de trandafir. Adică mai puțini bani pentru ceva la fel de bun.

Aromoterapia, masajul și eliminarea durerilor

Se pare că cei care practică masajul și aromoterapeuții au intuit de foarte multă vreme efectele terapeutice ale florii de trandafir. Ale uleiurilor esențiale și aromelor extrase din petale. Acesta este și scopul lumânărilor parfumate.

Lumânări parfumate cu aroma de trandafir Lilli Afection de la JFenzi

Kathy Sadoswki, o cunscută aromoterapeută de peste Ocean, scria într-un articol de pe site-ul NAHA (National Association for Holistic Aromatherapy) cum are loc procesul de reducere a durerilor. Explicația medicală este în cuprinsul textului indicat mai înainte, dar noi în continuare vom reda esența. Astfel, explică Kathy, atunci când un pacient miroase un parfum de trandafir, senzorii-receptori din nasul acestuia transmit informația mai departe la creier.

Sistemului nervos se folosește de anumiți transmițători care degajă secreții ce blochează comunicarea dintre neuroni. Se inhibă transmiterea informației despre durere. Este de fapt un fel de drog.

Aromoterapeuta își dovedește afirmațiile citând în finalul textului articole și studii pe această temă. Astfel, Kathy S. demonstrează câteva proprietăți ale parfumului de trandafir, ale aromoterapiei cu această esență, masaj cu ulei esențial.

  • Durerile scad în intensitate cu parfumul de trandafir;
  • Cu aromoterapie axată pe mirosul de trandafir se relaxează sistemul nervos central;
  • Este un procedeu anti-inflamator;
  • Contribuie decisiv la eliminarea durerilor menstruale;
  • Apa de trandafir sau soluția de geraniol este un bun protector și revitalizator al pielii tenului;
  • Infuziile și ceaiurile cu petale de trandafir sunt ideale când se dorește obținerea calmului.   

Industria parfumurilor naturale în declin

Poate că în primul rând ar trebui înțeleasă anvergura mondială a industriei cosmetice și de parfumuri. Și în special industriile bazate pe trandafir. De exemplu, în India, o țară lider mondial în ceea ce privește extragerea uleiurilor esențiale naturale, această industrie este într-o prăbușire continuă.

Conform celor de la BBC, în Kannauj, una dintre capitalele extracției de uleiuri și esențe de trandafir, un district din nordul Indiei, în urmă cu douăzeci de ani erau peste 700 de distilerii. Astăzi sunt mai puțin de 100. Și trendul este în continuare acela de scădere. De ce? Pentru că oamenii, tinerii în general, nu mai sunt dispuși să cheltuiască mai mult pentru acele lucruri care se pot obține și mai ieftin.

Unul dintre acele produse care au fost scumpe dar astăzi sunt ieftine, este și parfumul din trandafir. Ca să vă faceți o idee, un kilogram de ulei esențial natural costă 18.000 de dolari. Dar pentru producerea lui sunt necesare opt tone de petale de trandafir.

Industria parfumurilor obținute pe cale naturală mai trăiește în principal datorită clienților din Arabia Saudită. Statistic vorbind, un om din acest regat cheltuie în fiecare lună cam 700 de dolari pentru parfum. O sumă care, să recunoaștem, în multe țări europene reprezintă nivelul de trai.

Întrebare esențială: sinteza devine naturală?

Mulți dintre noi suntem ecologiști. Și vrem să sălvăm pădurile, să nu distrugem lianele, să nu se mai producă mobilă din lemn. Suntem dispuși să cumpărăm mobilă din PAL melaminat pentru a păstra lemnul. Este mai ieftin și cel puțin la fel de bun precum soluția naturală.

Dar pentru o cură de aromoterapie sau pur și simplu să ne dăm cu parfum de trandafir am accepta sinteza chimică? Adică să folosim în loc de ulei esențial de trandafir soluția de geraniol. Când efectul este același dar banii sunt mai puțini, alegem soluția economică. Desigur însă că nu tot ce este natural este și mai bun. Sau nu tot ce este bun este și natural.

Gândiți-vă la parfumul de mosc, despre producerea căruia vă vorbeam în Castoreum, esența de parfum legendară. Practic, parfumul de mosc adevărat a devenit inaccesibil. Acum aproape orice mosc este sintetic. Îi simțiți diferența?

Și atunci, suntem snobi când vrem doar parfum de trandafir autentic natural? Probabil că nu, dar generațiile următoare vor fi cu siguranță…

Te-ar putea interesa și…

Ați auzit de parfumurile Sarah Horowitz? Aici, în România, poate este mai puțin cunoscut acest nume. Sarah este un parfumier care lucrează în general pe comenzi personalizate. Face parfumuri unice, după rețetele ei. Cel mai mic tarif este de 1000 de dolari, de la această sumă pleacă cea mai modestă comandă pe care i-o puteți […]
„Parfumuri de top”, ”Recomandările verii” sau „Ce se mai miroase în 2019!” iată câteva din titlurile cu care suntem îmbiați de marile magazine și de distribuitorii de parfum. Se obișnuiește ca la începutul fiecărei noi campanii, de vară, de Paște, de Crăciun să ni se recomande să facem un anumit cadou.
Un parfum scump poate să coste foarte ușor 2.000 de dolari flaconul. Un parfum ieftin îl veți cumpăra de la bazar cu câțiva lei sticluța, chiar și cu o eticheta de Chanel No. 5. Acesta din urmă, știți desigur, este o contrafacere grosolană. Dar îl cumpărați, mai ales atunci când vreți să-l dați cadou cuiva, căci veți miza întotdeauna pe ignoranța persoanei respective. Că va fi răpită de numele prestigios de pe etichetă și că ea chiar va crede că a primit un parfum deosebit.