Skip to main content
Transport GRATUIT la comenzi de peste 135 RON

Iasomia, floarea! Și câteva parfumuri…

Publicat în
noiembrie 30, 2019

Spuneam în ultimul nostru articol că Annick Goutal este o admiratoare a parfumurilor de trandafir. De fapt, marea creatoare, considera că trandafirul este floarea perfectă. Mirosul acesteia este de regăsit în majoritatea parfumurilor bune. Pentru noi, profanii, cei care stăm doar pe margine și mirosim, fără a avea căderea să spunem că ne pricepem la a crea ceva care să ne încânte simțurile, este de neconceput ideea că am putea să punem la îndoială virtutea trandafirului.

Mirosul unic și de neconfundat este transpus de către parfumier într-o rețetă nouă sau una consacrată după ce își așază pe masă materia primă. Este uleiul volatil, concretul sau absolutul de trandafir. Și fiindcă despre această plantă ne-am mai ocupat în blogul nostru, vezi Parfumul de trandafir. Eliminarea durerilor, să vorbim și despre celelalte flori perfecte folosite în industria cosmeticelor. Alte flori, alte genuri, alte vise și alți parfumieri…

Căci mai sunt perfecțiuni înmiresmate, nu-i așa?

iasomie pentru esenta de parfum
Iasomia comună, un parfum natural în zilele de vară…

Floarea inimitabilă pentru chimiști

Regina verii, așa cum este alintată în capitala mondială a parfumului, respectiv la Grasse, în Franța, ea mai este numită simplu „floarea”. Pentru că este sursa lor de existență. Iasomia este floarea, este esența a ceea ce înseamnă miros și viață. Parfumierii adevărați știu că iasomia se culege de dimineață devreme, până nu răsare soarele. Astfel vor păstra mai bine mireasma iasomiei, adică vor pierde mai puțin din farmecul florii.

Iasomia este floarea care încă nu a putut fi imitată. Chimia de sinteză nu a obținut încă o metodă prin care să se apropie la modul veritabil de mireasma de iasomie. Până vor reuși, ca să aduni un kilogram de flor ai nevoie de undeva pe la 8.000 de flori. Iar pentru un kg de absolut este nevoie de circa 600 kilograme.

Iasomia a fost adusă în Europa în secolul XV, ea fiind originară din Asia. Cei din vechea Persie, Nepal, Afganistan sau China își atribuie fiecare ca fiind locul de unde floarea a plecat în lume. Este posibil ca Persia să fie totuși locul de origine al iasomiei. În limba persană iasomia înseamnă floarea parfumată și i se atribuie mai multe calități medicinale.

Descriere concentrată

Iasomia este un arbust din familia Oleaceae și se cunosc cel puțin 200 de specii. Este destul de mult folosită în aromoterapie. Dacă până nu cu foarte decenii se spunea despre copcel că are calități de relaxare, astăzi acest lucru este certificat de studiile efectuate. Dealtfel, în China, iasomia este un ceai foarte apreciat și se bea în combinație cu ceaiul verde.

Una dintre cele mai interesante descrieri ale florii de iasomie aparține scriitorului Thomas More. El spunea despre aceste flori că sunt „Plantele care se trezesc când alții dorm. Iasomiile timide își țin parfumul pentru ele însele întreaga zi, dar când soarele apune își eliberează deliciosul secret pentru orice adiere de vânt.” 

Iasomia și amorul

În legătură cu răspândirea iasomiei în Europa, există o legendă foarte interesantă din provincia italiană Toscana. Se spune că ea a ajuns în Italia fiind cumpărată de către un grădinar extrem de zgârcit. Nu lăsa pe nimeni să se apropie. Totuși, îndrăgostindu-se și cerându-și iubita de soție, a amestecat printre florile dintr-un buchet și câteva de iasomie.

Legenda spune că nunta a avut loc tocmai pentru că tânăra a fost vrăjită de mirosul senzual și diafan al iasomiei. În Toscana există tradiția ca la orice nuntă să se ofere buchete cu flori de iasomie. De aici provine obiceiul, de la această legendă.

Iasomia este cultivată pentru industria de parfumuri pe mari suprafețe din Italia și sudul Franței. Apoi, ea se mai regăsește pe terenurile din Maroc, Algeria, Egipt, India și bineînțeles China.

Francezii folosesc specia „jasminum grandiflorum”, cunoscută sub denumirea de iasomia spaniolă. Realizați însă că iasomia este răspândită pe tot continentul.

Parfumuri care au făcut istorie

Dintre cele mai cunoscute parfumuri pe bază de iasomie se numără și Chanel 5, creat în 1921. Pentru amatorii de povești inedite ar fi interesant să afle cum și-a inventat Coco Chanel rețeta celui mai vândut parfum din toate timpurile. Puteți citi un material interesant în acest sens pe site-ul celor de la BBC News.

Alt parfum deosebit cu iasomie este Arpege (Lanvin) creat și el „destul de demult” în secolul trecut. Respectiv în 1927. Apoi, alte parfumuri ar mai fi Joy (Patou) și Jasmine et Cigarette (Etat Libre d’Orange). În ceea ce ne privește, noi, cei de la JFenzi, vă recomandăm să încercați și parfumurile noastre. Cu siguranță că nu sunt atât de celebre, dar nici la prețurile celor de mai sus. Și, într-adevăr, parfumurile JFenzi sunt mereu surprinzătoare.

Te-ar putea interesa și…

Există o serie de parfumieri care se numesc „de nișă”. Ce sunt aceștia? Sunt acei creatori (putem să le spunem așa, nu!?) care fac parfumuri speciale. Sunt speciale pentru că sunt de serie mică, personalizate pentru gustul (adică mirosul) cuiva, sunt făcute doar din anumite plante sau au anumite scopuri. De exemplu sunt parfumuri preparate […]
Parfumuri naturale sau parfumuri sintetice? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări din industria parfumurilor, o afacere de aproximativ 42 de miliarde de dolari în fiecare an, conform Statista. A devenit aproape tic ca fiecare să întrebe dacă parfumul pe care vrea să-l cumpere este din esență naturală sau din arome de sinteză.
Spuneam în „Cum se alege un parfum original” că unul din elementele de siguranță la parfumuri este tocmai originea lui. Adică locul de unde îl cumpărăm. Și nu vom insista acum pe diferența dintre un parfum cu 10 lei cumpărat de la bazar și unul cu 100 de lei luat de la Mall. Există însă […]