Skip to main content
Transport GRATUIT la comenzi de peste 135 RON

Parfumuri Goutal și plictisitoare lor istorie

Publicat în
noiembrie 21, 2019

Franțuzoaica Annick Goutal este una dintre legendele industriei de parfumuri. S-ar putea spune că a avut o existență efemeră, că flacăra ei a ars puțin. Dar cât de strălucitor! Annick Goutal este ilustrarea perfectă a întâlnirii dintre omul talentat și destin. Casa de parfumuri Goutal, dusă mai departe acum de fiica ei Camille, reprezintă una dintre cele mai interesante afaceri de nișă din lume: parfumuri scumpe, parfumuri diafane și, poate, parfumuri pline de mister.

Annick si primele parfumuri Goutal
Annick Goutal la primele parfumuri

Parfum de ciocolată

Povestea lui Goutal este una dintre cele mai adorabile reflecții despre destin. Născută în sudul Franței, în Aix-en-Provence, a avut parte de o copilărie dulce. Cum aproape fiecare dintre noi ar vrea să aibă, măcar așa, puțin. Annick era fata unui ciocolatier! Toată ziua era înconjurată de ciocolată. Micile ciocolaterii franțuzești, așa cum le vedem prin filme și cum visăm la ele, inspirați poate de romanul lui Joanne Harris, se va dovedi însă o capcană pentru cea care va fonda Maison Goutal.

Visul lui Annick era să scape cât mai curând din afacerea părinților ei, și nu pentru că i-ar fi lipsit cele mai multe plăceri ale copilăriei, ci pentru că se plictisea. Viitoarea creatoare de parfumuri de trandafir lucra în magazinul tatălui ei, apoi învăța să cânte la pian. Ore întregi le petrecea tăind și legând panglici la pungile cu dulciuri. Plictisitor! Dar, se va vedea, aceasta va fi cheia cu care va intra în lumea parfumată!

Pianul va fi prima ei ieșire din monotonie. Se va muta la Londra ca să studieze muzica și să lucreze au-pair. Avea 20 de ani și se părea că va începe o carieră adevărată. Familia pentru care lucra o va dirija înspre concursuri de pian, va participa la spectacole, avea talent și se zărea succesul. Însă tot acolo, la Londra, îl va cunoaște pe fotograful David Bailey. Va începe o carieră de fotomodel.

Se va plictisi curând și se va muta la Paris.

parfumuri Goutal
Folavril magazinul de parfumuri Goutal

Monotonia frumuseții

Probabil că și frumusețea plictisește. Să fii frumoasă te-ar putea plictisi. Annick Goutal, înainte de a face primul ei parfum, ce mai, primul mare succes, parfumul Folavril, va zăbovi puțin prin lumea anticarilor. Va face prin Paris câteva mici afaceri cu mobilă veche, împreună cu un prieten, anticar și acesta. Cei doi vor face un copil, pe Camille. Asta se întâmpla în 1975.

Micuța afacere a lui Annick era de un succes mulțumitor. Avea un anticariat, cumpăra și vindea mobilă veche, era ceva ce înflorea de la o zi la alta. În același timp, Annick era și mamă. Așadar, era timpul să se plictisească din nou. A închis magazinul și gata cu comerțul! Așa spunea…

La doi ani după ce s-a născut Camille, în plină plictiseală, frumoasa Goutal va merge cu o prietenă la Grasse. În vizită. Prietena ei îi solicitase o colaborare pentru o mică afacere cu produse pentru frumusețe. Annick se va ocupa de ambalaj, iar acum veți înțelege cheia de care v-am pomenit mai sus.

Așadar, ne aflăm la Grasse, într-o parfumerie, a venit timpul ca să se nască viitoarea casă de parfumuri Goutal. Este momentul când Annick se întâlnește cu destinul. Se pare că până atunci doar a fost o joacă. De această dată ea va spune: eu vreau să fac parfumuri!

Folavril și Eau d’Adrien

Numele de Folavril dat primei ei compoziții este în amintirea magazinului de anticariat. Acolo unde s-a simțit atât de bine, în casa unde i s-a născut fetița. Din momentul în care a creat parfumul Folavril, viața ei s-a schimbat. În 1980 a deschis primul ei magazin cu parfumuri și produse cosmetice, o mică parfumerie pe Rue de Bellechasse. Unde era mai înainte o librărie…

În 1981 urmează parfumul Eau d’Adrien. Succesul era colosal. Parfumuri bune, scumpe, parfumuri de lux. Drumurile ei se deschideau unul după altul. Maison Goutal devenea un nume.

În 1999 un cancer galopant o termina în numai câteva luni. Avea 53 de ani.

Fiica ei, Camille, se pregătea să devină fotograf. A abandonat și ea, într-o sucire a destinului ce a făcut ravagii în viața mamei sale. Camille a preluat afacerea și o duce mai departe.

Ce a rămas după Annick Goutal? Douăzeci de parfumuri celebre, am spune. Un stil de viață ca-n filme. Admirație. Un nume. E mult, e puțin…

Parfumul ei preferat a fost întotdeauna pe bază de trandafir. Se spune că nu-și începea ziua de lucru fără să-ncerce o nouă compoziție. O nouă rețetă de parfumuri cu esența acestei flori universale. Credea că e floare perfectă, alături de iasomie ar trebui să deschidă un fel de tablou al elementelor pentru parfumieri.

În ciuda frumuseții ei, a celebrității, după Annick Goutal au rămas puține interviuri. Era zgârcită în acest sens. Și era și o altfel de lume atunci. Internetul încă nu explodase…

parfumuri
Parfumuri Goutal cu Camille si Isabelle

Camille

În interviurile pe care le oferă publicațiilor de profil, fiica celebrei Annick Goutal nu se sfiește să spună că, deși îi plăceau parfumurile dintotdeauna, nu s-a gândit serios că într-o zi va conduce această afacere. Copilăria ei era în permanență asemenea unui antrenament. Mirosea tot timpul parfumuri, le deosebea, știa totul despre ele, dar ea făcea fotografii. „Într-un fel, spune ea, mă simțeam mereu ca la un antrenament, ca la niște cursuri. Eram activă, participam, înregistram totul în memorie dar nu notam nimic. Nu era nevoie, țin minte.” (Așa se nasc rețetele secrete!)

Astăzi, parfumurile Goutal sunt create de Camille Goutal și de Isabelle Doyen. Aceasta din urmă este colaboratoarea lui Annick încă de pe vremea lui Folavril.

Camille Goutal își amintește de mama ei în orice clipă. Totul este legat de miros. Totul este cu parfum. Cea care conduce acum Goutal Paris are la rândul ei două fetițe. Povestește că atunci când se află în baie, fetițele ei de-a dreptul se spălau cu parfum. Se întreabă câteodată dacă măcar una dintre ele va merge pe aceeași linie. Ar fi logic și conform cu destinul capricios al acestei familii, ca Maison Goutal să meargă mai departe prin seva feminină.

Te-ar putea interesa și…

Cine-și câștigă existența mirosind a parfum și făcând parfumuri… are parte de-o invidie la nivel maxim! Sau poate admirație!? E greu de definit sentimentele pe care le încearcă un admirator de acest gen, poate că în cineva se va naște ambiția de a deveni parfumier… Ei, dar cum să devii parfumier? Aceasta este o calitate […]
Una dintre cele mai deștepte întrebări ar fi asta: cum să deosebești un parfum ieftin de unul scump? Care este metoda… sau mai bine zis, există ceva care să te salveze de a nu lua vreo țeapă? Adevărul este că nimic nu este absolut. Un parfum ieftin poți să-l cumperi chiar dacă ai, să zicem, […]
Să tot povestim despre un parfum sau altul ar putea fi plictisitor de la un moment dat. Tocmai de aceea, încercarea de a renunța puțin la descrierile de parfumuri și aplecarea asupra laturii istorico-filosofice a acestora trebuia făcută neapărat. Să ne descrețim puțin frunțile și să nu ne mai gândim neapărat la cât costă un […]