Skip to main content
Transport GRATUIT la comenzi de peste 135 RON

De la parfum la elixirul tinereții

Publicat în
aprilie 6, 2019

Unele parfumuri se nasc din legende. Iar poveștile acestora sunt atât de „legendare” încât aceeași fărâmă de adevăr este prinsă în mai multe variante, mai multe povestiri sau are diferite conotații. Iar acum, datorită internetului și talentului de povestitor al nenumărator genii literare nedescoperite, legendele sunt la a doua tinerețe. Versiuni noi, sensuri noi, etc. De exemplu „parfumul Reginei Ungariei” sau „apa ungurească”, așa cum o mai știu unii împătimiți ai parfumului.

parfum pentru Regina Ungariei
Regina Elisabeta a Ungariei, beneficiara unui parfum ce dăinuie peste veacuri…

Ei bine, la drept vorbind, acest parfum și legenda lui au avut o viață atât de intensă precum a fost și trecerea lui în uitare. Parfumul Reginei Ungariei a fost creat în 1370, iar apoi aproape că a dispărut odată cu ascensiunea lui Napoleon Bonaparte, gusturile acestuia influențându-le pe cele ale epocii lui.

Parfumul Reginei Ungariei

Apa ungurească, parfumul Reginei Ungariei este de fapt dedicat Elisabetei a Poloniei, devenită într-adevăr regina ungurilor prin căsătoria (1320) cu regele Carol Robert de Anjou, cel învins de Basarab I la Posada. Nu ne propunem să readucem în atenție victoria vlahului, mai ales că nu are nimic de-a face cu niciun parfum și s-a produs și în alt timp, cu vreo 40 de ani mai devreme față de data prezumată a parfumului.

Regina Elisabeta însă, cam când avea vreo 70 de ani și așadar era o hoașcă autentică, a visat ea că se-ntâlnește cu un alchimist căruia să-i poruncească să-i creeze un gen de elixir mirositor cu ajutorul căruia să-și recapete tinerețea. Ceea ce, conform viselor regale s-a și întâmplat. După câteva luni de folosire a parfumului, regina și-a recăpătat tinerețea. Mai mult, a avut și pretendenți, tineri chipeși și cu sânge albastru.

parfum Regina Ungariei

Parfum pentru Regina Ungariei : Apa Ungurească…

Nu știm cu adevărat de ce nu s-o fi recăsătorit, dar Erjebet a murit într-o mănăstire din vechea Budă. (Parte a orașului de mai târziu Budapesta!)

Istoria nu ne lasă însă niciun indiciu concret despre cine este acest alchimist și dacă el a existat într-adevăr sau totul este numai o legendă. Unele surse îl numesc a fi Arnaud de Villeneuve, greu de crezut totuși, deoarece acesta a murit când Elisabeta nu era regină. Poate să fi fost un discipol al acestuia.

Oricum, parfumul reginei Ungariei în varianta actuală se găsește de cumpărat și pe E-Bay, este chiar vândut de către branduri precum Sephora sau Alqvimia.

Este bun sau nu, dificil de spus la un parfum, un domeniu în care succesul depinde de gusturile personale. Însă rețeta lui originală este pe bază de alcool.

Legendă și marketing cu arome de rozmarin

Legenda parfumui reginei Ungariei este însă exploatată și de un librar pe nume Jean-Baptiste Loyson care a publicat în jurul anilor 1670 o carte de așa-zise rețete miraculoase pentru doamne, leacuri-minune care redau sufletelor gingașe din înalta societate candoarea de odinioară.

parfum rozmarin
Ulei esential pentru parfum pe bază de rozmarin

Se pare însă că istoria producției de parfum pentru regina Ungariei nu poate fi documentată exact. Asta pentru că librarul francez sporește și mai mult confuzia, el afirmând că este vorba de Dona Isabella și trăia în 1652. Regina și anii par a fi fantasmagorici. Totuși, editorul parisian ar putea fi considerat unul dintre primii agenți veritabili de marketing.

Iată cum descrie el efectele parfumului, apa de rozmarin. Apar ca și cum ar fi spuse de Regina Ungariei, un text ce seamănă destul de mult cu reclamele comerciale de astăzi.

Eu, Donna Yzabelle, Regina Ungariei, în vârstă de 71 de ani, suferind de o gravă infirmitate şi de gută, am urmat un an întreg reţeta de mai jos, pe care am primit-o de la un eremit pe care nu l-am văzut niciodată şi pe care nici nu l-am putut vedea. Nu numai că mi-a făcut foarte bine, dar m-am şi vindecat şi mi-am recăpătat forţele, încât acum oricine poate vedea cât sunt de sănătoasă; Regele Poloniei m-a cerut de soţie, dar eu am refuzat din dragoste pentru Iisus Hristos şi pentru Îngerul de la care cred că am căpătat-o.

Ce este și cum se prepară apa ungurească

Parfumul Reginei Ungaria este de fapt o tinctură de rozmarin pe care o puteți prepara foarte ușor și dvs acasă. Vă trebuie planta uscată pe care o măcinați cât mai fin.

Adăugați 50 ml apa și omogenizați. Apoi, puneți 50 ml de alcool pur și închideți într-un recipient pentru 10 zile. Veți obține o tinctură care depășește cu mult scopul declarat al unui parfum, respectiv acela de a vă delecta simțul olfactiv. Tinctura de rozmarin are și aplicații medicinale în toată regula.

Rozmarinul are însă numeroase proprietăți terpaeutice. Cu siguranță că acestea au fost cunoscute din vremuri străvechi, când noțiunea de parfum a fost în considerabilă măsură echivalentă cu cea de tratament. Vezi medicul Arnaud de Villeneuve care probabil are o mare șansă de a fi autorul parfumului Reginei Ungariei. O colecție de însușiri medicinale și moduri de preparare se pot găsi și pe site-ul Lumina.

Tratamentele moderne de anti-aging au multe dintre ele la bază extractele de rozmarin.

Te-ar putea interesa și…

Există anumite parfumuri deosebit de scumpe, așa cum vă spuneam într-unul din articolele noastre anterioare, referindu-ne la cele obținute din secreții de balenă. În „Parfumul de ambră gri și puterea seducției” vă relatam despre cât de greu se găsește ambra gri, ceea ce justifică prețul exorbitant. Acum vom spune câteva cuvinte despre civet, un alt […]
De ce cinci parfumuri? Se spune că numărul cinci este al bancherilor, al oamenilor cu bani. În același timp, încercând să intri în viața unui bancher, a unui om care adoră cifra cinci, te vei lovi de mister. O asemănare perfectă cu inexpugnabilitatea cactusului.
Parfumurile Goutal sunt un brand foarte cunoscut. Cum au apărut ele și de ce sunt celebre… File din istoria familiei…