Mosc: parfum, bani și sex-appeal
Un parfum cu mosc ați mirosit în ultima perioadă? Dacă răspundeți cu da și spuneți că faceți parte dintre adepții parfumurilor naturale, ei bine atunci vă înșelați! Da, poate ați mirosit vreun parfum cu mosc, poate v-ați lăudat cu așa ceva pe la vreo petrecere, dar aproape sigur a fost sintetic. Parfum sintetic, chimic, cum doriți să-i spuneți, dar exact ceea ce spuneți că urâți cel mai mult. Sau în cel mai bun caz ați mirosit o plantă care degajă în cel mai bun caz o aromă asemănătoare.
Și acum să explicăm.
Moscul este o esență foarte scumpă. La origine este de proveniență animală, provine de la cerbul moscat. Dar, atenție, moscul nu mai poate fi folosit în fabricarea parfumurilor începând cu anul 1979. Prin Tratatul de la Washington din 1979, în care se recunoaște că moscul este un animal pe cale de dispariție și se statuează că a devenit ilegală vânarea lui.Evident, pentru țările semnatare ale acordului.
Așadar, ceea ce dvs cumpărați ca fiind parfum cu aromă de mosc nu este nici pe departe acea aromă de cerb. Este, deci, o esență sintetică sau provine de la o floare substitut.
Parfumuri originale de la JFenzi. Surprinzătoare și la prețuri decente
Moschus moschiferus
Seamănă cu căprioara dar este de talie mai mică. Masculul abia trece de jumătate de metru. Este un mamifer care odinioară era foarte răspândit în zonele muntoase ale Asiei și în taigaua siberiană. Cerbul moscat secretă o substanță care are niște calități atât de puternice încât face din mosc un animal extrem de valoros.
Moscul nu are coarne, are în schimb caninii superiori sunt extrem de bine dezvoltați. În anumite culturi este supranumit și căprioara vampir. Ceea ce-l face să fie foarte căutat, încă din cele mai vechi timpuri, este glanda care secretă una dintre cele mai puternice, plăcute și stabile mirosuri. Glanda este plasată undeva pe abdomen, în apropierea organelor genitale.
Scrotul acesta al moscului, care cântărește în total aproximativ 20 de grame, adăpostește o substanță de aproximativ 10 grame. Glanda era uscată și măcinată. Dacă la început mirosul pătrunzător mai degrabă pute, după prelucrare el devinde extrem de agreabil și constant.
A fost adus în Europa de către arabi. Aceștia construiau chiar case în care introduceau granule de mosc. Când era soare, casa emana miros de mosc. Animalul a fost vânat fără încetare până pe la sfârșitulsecolului XIX. Era o marfă scumpă din care se prodeuceau cele mai bune parfumuri. În China, Tibet, India… moscul era folosit și în tratamente medicale.
Utilizările lui erau destul de intense în zona afrodisiacă. Se spune că dacă doreai să cucerești o femeie aveai nevoie de bani pentru a-ți cumpăra parfum de mosc. Aceasta era una din cheile succesului. Cine se dădea cu mosc avea pe vino-ncoace.
Moscul ca denumire generică
Esențele de parfum extrase din mosc au devenit însă din ce în ce mai scumpe. Așa că descoperirea din întâmplare a moscului sintetic a fost o binefacere pentru acest animal. În 1888, Alfred Baur a descoperit nitro-moscul, ca rezultat al experimentelor exposive cu TNT.
De atunci și până la în anii 60-70 moscul sintetic s-a perfecționat mereu, devenind tot mai ușor de produs și mai ieftin. Mai mult, în loc de esența naturală, s-a găsit substitut în plante care, din fericire, semănau destul de mult cu extractul de mosc animalic. În loc de a se vâna cerbul acesta, s-a recurs la întrebuințarea în industria de parfumuri a plantelor: aglica de gradina (Angelica archangelica), floarea de mosc (Mimulus moschatus), abelmoscul sau chiar și semințele de ambretta (Abelmoschus moschatus).
Nu este de mirare deci că moscul a devenit o denumire generică și se referă cam la tot ce aduce a miros animalic, lemnos, dulce, sălbatic, afrodisiac. Astăzi, parfumierii și consumatorii înțeleg prin acest cuvânt o noțiune mai complexă. În general nu se mai gândește nimeni la esența animală. Tocmai de aceea spunem că este un fals când spui că ai ceva ce miroase a mosc. Greu de crezut, tocmai pentru că este deja prea scump și prea ilegal.
Din păcate, contrabanda cu mosc animal există și acum, afacerile cu esența naturală animală sunt foarte profitabile. Inclusiv esențele din plante substitut de mosc sunt deosebit de costisitoare. Și ar trebui reținut că doar mirosul seamănă, nicidecum și calitățile terapeutice.
Cât costă moscul…
O granulă de mosc de proveniență animală are capacitatea de a parfuma aproximativ 100.000 metri cubi de aer. Fără a se oxida. Este deci unul dintre cele mai puternice și persistente mirosuri. Nu este de mirare că acesta a fost inclus în zidăria caselor arabe.
Unele surse (Fragrantica) spun că un kilogram de mosc (esența recoltată de la cerb) ar costa cam 45.000 de dolari, mai mult decât a ajuns să coste vreodată aurul.
Parfumuri cu mosc obținut din plante: